کابل- ۱۵ سرطان ۱۴۰۰خ.
گزارشگر: بلال خداداد
همزمان با اوج خشونتها و دستبهدست شدن شهرستانها و پوستههای امنیتی در برخی از ولایتهای کشور میان گروه طالبان و نیروهای دولتی، بیش از۲۰۰ سرباز «کندک محافظ دروازههای کابل»، از ماهها بهاینسو معاش دریافت نکردهاند.
شماری ازاین سربازان که بهگونهی شبانهروزی در پوستهها و سنگرهای دفاع از دروازههای شهرکابل وظیفه انجام میدهند، در تماس و گفتوگو با خبرنگار پَیک، ادعا کردهاند که بسیاری از آنان هرکدام از ۶ تا ۱۱ ماه بهاینسو، معاش دریافت نکردهاند.
کمترین معاش ماهوار یک سرباز نیروهای امنیتی و دفاعی کشور، ۱۲هزار افغانی گزارش شده که آنهم سالانه بیشوکم پنجونیم میلیارد دالر ازسوی ایالات متحد امریکا تمویل میشود.
محفوظ یکی ازاین سربازان، بهخبرنگار پیک میگوید که باوجود همه مشکلات اقتصادی، مسوولیت نفقهی خانواده و انجام وظیفهی شبانهروزی آنهم در سنگر داغ با دشمن، بیشتر از شش ماه میشود که معاش دریافت نکردهاست.
محمد صبور یکی دیگر ازاین سربازان بهنمایندگی از دهها تن همقطارانش در یکی از دروازههای ورودی شهر کابل که از ده ماه بهاینسو معاش نگرفته، میگوید:
« اگرچه بارها به مقامهای بالا عرضوداد کردیم، ولی هیچ گوش شنوایی نیست …».
حکیمالله باشندهی ولایت بدخشان که بهگفتهی خودش، پساز یک سال اجرای وظیفه در کندک دروازههای شهر کابل، ترک وظیفه کرده و در همین مدت، تنها یک ماه معاش دریافت کرده، میگوید:
« خودما خیر فدای وطن، وقتی شکم اولادم گرسنه باشه، آیا بیمعاشهم سربازی میشه؟»
پرسشیکه بهگفته وی، هرگز پاسخ نیافت و مجبور به ترک وظیفه شد. اما این پرسش، زمانیکه ازسوی خبرنگار پَیک مطرح میشود؛ سارمن ایمل آمر پیژند کندک محافظ دروازههای کابل، با تایید ادعای این سربازان، میگوید:
« بهتازهگی سرپرستصایب وزارت داخله هدایت دادن، ما هم اجراآت کردیم.»
بهگفته وی، جدول معاش بیش از ۲۰۰ سرباز این کندک از ماه جوزای ۱۳۹۹ تا ثور۱۴۰۰خ. ترتیب و تکمیل و بهوزارت امورداخله ارسال شدهاست. اما در پاسخ بهاین پرسش که این اقدام تازه، چرا تااکنون عملی نشده؟ ماهر صافی رییس ارکان این کندک، دلیل پرداخت نهشدنِ معاش این سربازان را، مشکل فنی در سیستم قلمی و دیجیتالی عنوان کرده، میافزاید که موضوع را از ریاست مالی وزارت بپرسید. بهگفته آقای صافی، این موضوع بارها با ریاست مالی وزارت شریک شده؛ اما در پاسخ گفته شده که بودجه نیست.
هرچند طارق آرین سخنگوی وزارت امورداخله، میگوید که مشکل معاش این سربازان حل شده و بهزودی اجرا میشود؛ اما نمیگوید که چهزمانی اجرا خواهد شد.
بهباور عتیقالله امرخیل کارشناس مسایل نظامی کشور، دلیل نادرست «نبود بودجه» شک و تردیدها و پرسشهای کلان دیگری را بهوجود میآورد که دراینصورت، سالانه میلیاردها دالر پول معاش سرباز و مصارف نظامی دولت افغانستان از بودجهی خارجی، بهکجا میرود؟
آقای امرخیل میافزاید که وقتی دوصد سرباز محافظ دروازههای پایتخت به ماهها و سال معاش دریافت نمیکنند، پس آن سربازیکه بدون مقاومت شهرستانهای دوردست بدخشان را بهدشمن رها کرده، هیچ مقصر نیست.
این آگاهان و نمایندگان مردم در شورای ملی کشور، همچنان هُشدار میدهند که باتوجُه به حرکتهای مبهم نیروهای دولتی در واگذاری شهرستانها و تنگترشدنِ حلقهی محاصره پایتخت ازسوی طالبان؛ نهپرداختن معاش سرباز ازسوی حکومت، جُرم نابخشودنیست.
میرحیدر افضلی رییس کمیسیون امور امنیتی و دفاعی مجلس نمایندگان، پرداخت نهشدن معاش نیروهای امنیتی را، یکی از عوامل اساسی سقوط شهرستانها و پوستههای امنیتی در برخی از ولایتهای کشور عنوان کرده، میگوید که این عامل سبب تضعیف روحیه سرباز شده و تاثیرات ناگواریهم بر وضعیت کنونی کشور درپَی خواهد داشت.
آقای افضلی میافزاید که این موضوع را بهگونهی جدی از طریق مجلس نمایندگان، تعقیب خواهند کرد.